Tipuri de narcisiști și cum să îi identificăm

Narcisistul: “Acum să vorbim puțin despre tine, mă iubeşti?”

În acest articol vom vorbi despre două tipuri de narcisiști, overt și covert. Haideți să vedem despre ce este vorba!

Pentru început aș dori să punctez că narcisismul malign și caracteristica de persoană toxică se poate întâlni la orice vârstă, sex, clasă socială, religie sau sexualitate ( hetero/homo/ pansexuali).  Pentru că vorbesc despre experiența mea personală folosesc termenii de ea victima și el -călăul emoțional, pentru că eu prin asta am trecut. Dar am avut și relații de altă natură decât cele sentimentale în care am fost față în față cu o manipulatoare sau un prădător narcisist care provin din toate spectrele vieții.

Să vedem ce tipuri de narcisism există și cum îi recunoaștem!  Pentru simplificare să ne concentrăm pe caracteristica comună a narcisiștilor adică: „100% egocentrici,  atitudinea de  vor ce vor când vor și dacă le stai în calea lor devii inamicul numărul 1”.

Tipul FLAGRANT (OVERT narcissist) este narcisistul stereotipic, care se crede dumnezeu pe pământ, ultra absorbit de propria persoană, se crede perfect și nu acceptă noțiunea de a avea vreodată câtuși de puțină vină pentru orice.

Își dorește să fie admirat și mai mult, se laudă pe sine fără rușine și fără considerente pentru cei din jur așteptându-se ca și ceilalți să îi aprecieze grandoarea și excelența (închipuite).

Trăsături fizice: ultra preocupat de aspectul fizic, de hainele pe care le poartă (să fie de firmă, scumpe, ultima modă, etc.), acordă timp și energie imaginii  pe care o afișează pe rețelele de socializare ( poze postate strategic pe Facebook care să arate „ce băiat bun e!” „ce harnic e!” „cât de determinat e!” – minciuni!), merge cu pieptul umflat și cu un mers sigur pe el care ocupa mult spațiu fără a fi preocupat de cei din jur.

Caracteristici de personalitate: NU are empatie, nu îl interesează de alții și va spune vădit asta, încearcă să își impună voința prin forță, este un bătăuș (bully), cere imediat ca dorințele sale să fie îndeplinite, se comportă jalnic cu chelnerii, persoanele care îl servesc.

Este infidel notoriu, trișează și manipulează, plin de cruzime vădită, de un egoism terifiant și are un simț că totul i se cuvine debordant.

În relație cu ceilalți: este șarmant cu persoanele din afara familiei și a relației intime, este maestru în arta conversației de curtoazie (small talk), de cele mai multe ori are poziție socială și bani (obținute pe spinarea persoanelor de care s-au folosit) și un anumit grad de influență.

Are de multe ori o poziție înaltă într-o companie, este un șef oribil și majoritatea liderilor de cult intră în această categorie.

Acești oameni sunt foarte periculoși! Cu cât sunteți mai aproape de sfera lor de influență cu atât vor cauta să vă controleze și să vă dreneze de energia voastră. Aceste persoane sunt ușor de identificat ca să vă puteți retrage din calea lor!

Tipul FURTIV (COVERT narcissist) este exact opusul narcisistului clasic dar cu ideea de bază identică –> doar nevoile mele contează, ceilalți fiind doar pioni care trebuie folosiți pentru atingerea scopurilor.

Abordarea furtivului este total diferită: intențiile sale sunt ascunse, nevădite, secrete, pe furiș! Pare nesigur/ă, dependent/ă, demn/ă de milă.

El sau Ea este „VICTIMĂ PROFESIONISTĂ” nimeni nu i-a iubit niciodată, ei sunt întotdeauna cei care suferă, relațiile anterioare nu au mers, partenerii și partenerele fiind absolut oribili ( bineînțeles nu e vina lor deloc, numai a ex-ului), au fost abandonați, au fost neglijați sau părăsiți în cel mai terifiant mod posibil!

Probabil te gândești ca îți e milă de aceste persoane sau te recunoști pe tine în aceste situații…..okay! am o întrebare… ai spune cât de multă bătaie ai mâncat de la părinții tăi sau cum ai fost abuzată sexual în adolescență sau facultate în primele ORE (!!!) de interacțiune cu o persoană nouă? Ai împărtăși cele mai adânci secrete cu un necunoscut imediat după ce ați făcut cunoștință? Dacă da, de ce?

Furtivii o fac pentru a obține mila, compasiunea și compătimirea noastră și pentru a testa dacă ești o potențială victimă ( dacă ai prins „momeala” cum se spune).

Sunt deosebit de periculoși! Foarte periculoși, aproape mai periculoși decât cei flagranți pentru că măcar cu cei overt (pe față) știi unde stai. Acești furtivi se vor integra în viața ta folosindu-se de portița pe care o lași deschisă fiind o persoană caldă, empatică (sau hiper-empatică/ „salvator”) și vor încerca să te distrugă (reputația, sănătatea mentală, încrederea în sine, familia etc) totul folosindu-se de bunătatea și generozitatea ta cuplată cu încrederea în alți oameni.

Din cauza acestor persoane a apărut expresia „Bun de prost!”. Persoanele empatice și hiper-empatice sunt atrase către furtivi pentru că ele se simt utile când ajută o persoană și acești manipulatori ascunși știu asta!

Narcisiștii furtivi sunt însă niște PRĂDĂTORI la fel de periculoși ca și narcisiștii flagranți! De ce? Pentru ca ei mimează o rană sau o suferință cu scopul de a atrage persoane sensibile dornice să sară în ajutor, pe care le *vampirizează*.

Flagrantul (OVERT) va folosi teama, frica și teroarea pentru a obține ce vrea (asta include și abuzul fizic).

Furtivul (COVERT) va folosi mila, compasiunea și bunătatea altora împotriva lor (abuz emoțional, abuz financiar).

image001

Diferența de abordare: Flagrantul te va amenința că te bate sau te va ucide dacă nu faci ce spune el iar furtivul va amenința că se sinucide dacă nu faci ce vrea ea/ el, plângând isteric.

Ideea principală fiind că cineva va muri dacă dorințele lor nu sunt îndeplinite.

Sfatul meu: învățați să vă uitați la cei din jur și să îi vedeți așa cum sunt ei nu așa cum sunteți voi și credeți că sunt și ei!

Fiți întotdeauna atenți și sceptici cu persoanele care vă împărtășesc imediat ce îi cunoașteți că sunt demni de milă (asta e ideea principală), că au fost abuzați, că vin dintr-o familie săracă și plină de acte de violență domestică (poate fi adevărat sau nu, problema fiind că se destăinuie foarte repede unui străin cu scopul ce a atrage mila).

Folosiți-vă mila, compasiunea, dragostea și afecțiunea în scopuri cu adevărat utile cum ar fi creșterea valorii vieții voastre, acte de caritate pentru copii și victime ale abuzului, acte de voluntariat pentru animale abandonate, etc.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *