Tulburarea obsesiv-compulsivă – OCD

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

OCD – Perspectiva psihanalitică

Diagnostic

Sigmund Freud a fost primul care a vorbit despre această tulburare. El a numit-o obsesională deoarece a descoperit-o la pacienții săi care aveau diferite obsesii și ritualuri ciudate, aveau câte unul sau mai multe gânduri agresive care nu le dădeau deloc pace.

Unele persoane care suferă de pe urma acestei probleme pot avea gânduri care nu le dau pace: își imaginau cum ar fi să pună mâna pe un cuțit și să omoare o persoană iubită sau poate cum ar fi fost să întrețină relații sexuale cu o persoană pe care o urăsc.

Ideea este că aceste gânduri sunt percepute ca fiind parazite, diferite de toate celelalte și trezesc în persoane senzații de teamă și anxietate. În cadrul aceleiași probleme apare și controlul.

Unii oameni au tendința de a controla foarte mult alte persoane, în timp ce cele controlate se simt sufocate uneori. Legat de acest fenomen este și avariția.

Avariția apare ca un control excesiv al banilor, dorința de a păstra cât mai mult în interior, de a nu da nimic afară. În continuarea acestui punct de vedere vine și încăpățânarea care este o dorință de a nu fi invadat și controlat de alte gânduri și de a păstra în interior propriile gânduri.

De asemenea, multe persoane care au astfel de tulburări tind să pară a fi de gheață, să își izoleze sentimentele, să pară neatinși de iubire sau de agresivitate.

Alături de aceste manifestări pot apărea și psihosomatizări cum ar fi probleme digestive, hemoroizi, creșterea tensiunii etc.

Imaginați-vă un bărbat însurat care își iubește soția. Uneori, din iubirea față de ea, el o întreabă mereu pe unde a fost sau îi spune unde să meargă pentru a fi cel mai bine pentru ea.

Pe de altă parte, dacă femeia propune ceva, se ajunge în acel caz în care el demonstrează că are mai multă dreptate și soluția sa este cea mai bună.

Din când în când, în momentul în care încearcă să își exprime dragostea față de femeie, se ajunge la situația în care el o rănește fără să își dea seama. Din exterior, par a fi o familie normală, fără prea multe sentimente arătate, două persoane mature.

Variații ale tulburării

În cadrul acestei probleme pot exista probleme legate de narcisism. O importantă idee ce apare în cadrul tulburării de personalitate obsesionale este cea a evitării dependenței.

Pentru a se apăra împotriva dependenței, unele persoane tind să trateze persoanele din jur ca fiind nedemne de ei, mult mai neimportante, astfel punându-se ele însele pe un piedestal și mărind distanța între cei doi.

Tratament

Datorită faptului că Sigmund Freud a descoperit și a teoretizat cel mai bine această patologie, se recomandă psihoterapia psihanalitică. Aceasta se poate face prin ședințe săptămânale sau prin ședințe online.

Problema multor astfel de persoane este legată de agresivitate, astfel că se poate recomanda participarea la multe ore de sport și plimbări în aer liber, astfel încât liniștea să poată să își facă simțită prezența.

Sursa: psychologies

OCD – în detaliu – cauze, simptome, tratament

Tulburarea obsesiv-compulsivă este un tip de boală mentală care cauzează gânduri nedorite, în mod repetat. Pentru a scapă de aceste gânduri, o persoană repetă anumite gesturi la nesfârșit. De exemplu, o persoană s-ar putea teme că orice lucru atinge este infestat cu bacterii și din această cauza se va spală pe mâini de foarte multe ori. Tulburarea obsesiv-compulsivă este o boală cronică, cu o evoluție pe termen lung, care poate acapara viață celui afectat.

Ce cauzează tulburarea obsesiv-compulsivă?
Experții nu cunosc cauza exactă a tulburării obsesiv-compulsive. Cercetările sugerează că poate fi vorba de o problema cu modul în care o parte a creierului trimite informații către o altă parte. Lipsa serotoninei poate fi un alt motiv. Unii experți consideră că o problema legată de infecții, precum amigdalita streptococică sau scarlatina poate declanșa tulburarea sau, în cazul copiilor, o poate înrăutăți.

Simptomele tulburării obsesiv compulsive
Simptomele tulburării obsesiv-compulsive tind să apară și să dispară. Cel mai frecvent simptom este anxietatea. De exemplu, este posibil să aveți un sentiment general că ceva groaznic se va întâmplă dacă nu faceți o anumită sarcina, precum verificarea constanta a cuptorului. Dacă nu reușiti să verificați, vă veți simți tensionat.

Obsesiile
Acestea sunt gândurile nedorite, ideile, impulsurile pe care le aveți în mod constant. Nu vor dispărea și vor interfera cu gândurile normale, cauzând anxietate sau frică. Gândurile pot fi sexuale sau violente sau pot cauza îngrijorare cu privire la anumite boli și infecții:

  • Teamă că ceva rău o să se întâmple, fie că este vorba de propria persoană sau de cineva apropiat
  • Dorința de a face totul perfect
  • Frică de a va murdari sau infecta

Compulsii
Acestea sunt comportamentele pe care le repetați pentru a încerca să controlați obsesiile. Unii oameni au comportamente rigide și organizate, în timp ce alții au comportamente complexe, care se schimbă.

  • Spălatul rufelor
  • Număratul sau spălatul obsesiv al mâinilor
  • Repetarea anumitor lucruri
  • Aranjarea obiectelor într-o ordine perfectă
  • Strângerea lucrurilor de care nu aveți nevoie
  • Rugăciunea

Obsesiile și compulsiile ocupă foarte mult din timpul persoanelor afectate. Acestea interferează cu rutină de la școală sau de la locul de muncă și afectează activitățile sociale și relațiile. Uneori, persoanele afectate înțeleg că obsesiile și compulsiile lor nu sunt reale. Dar sunt cazuri în care aceștia cred cu tărie în fricile lor.

Cum diagnosticăm tulburarea obsesiv-compulsivă?

Medicul dumneavoastră poate stabili dacă suferiți de tulburare obsesiv-compulsivă întrebându-vă despre simptome și starea de sănătate din trecut. S-ar putea să fie necesar și un examen fizic. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră dacă credeți că aveți anumite simptome. Multe persoane cu tulburare obsesiv-compulsivă trăiesc fără tratament deoarece le este rușine sau frică să discute cu un medic specialist.

Tratament
Tratamentul presupune atât medicamente, cât și consiliere.
Consilierea pentru tulburarea obsesiv-compulsivă este un tip de terapie cognitiv-comportamentală numită expunere și prevenire a răspunsului. Această terapie crește, în mod lent, contactul cu lucrul care va cauzează griji sau convingeri false. De exemplu, dacă sunteți îngrijorat că veți intră în contact cu mulți germeni atunci când atingeți anumite lucruri, terapia va presupune atingerea lucrului respectiv fără a vă spală pe mâini ulterior. Cu ajutorul terapiei și a unui consilier, simptomele se vor reduce odată cu trecerea timpului.

Sursa: medlife

Distribuie aceste informații! Îţi mulţumesc pentru sprijin!
Informațiile pot contribui la transformare
www.dodanacademy.comLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *