Narcisismul, o tulburare de personalitate care poate duce uşor la depresie

Este o tulburare psihică în care oamenii îşi exagerează importanța, au o nevoie profundă de admirație și manifestă o lipsă de empatie pentru alții. Puțini ştiu că în spatele acestei măști de ultraîncredere se află o stima de sine fragilă, vulnerabilă la cea mai mică critică.

Potrivit cercetătorilor de la Clinica Mayo, o tulburare de personalitate narcisica generează probleme în relații, muncă, scoala sau afaceri. Narcisistul poate fi în general nefericit și dezamăgit atunci când nu primeşte favoruri speciale sau admirație. Tulburarea de personalitate narcisica afecteaza mai multi barbati decat femei, si de multe ori incepe in adolescenta sau la maturitatea timpurie. Deși cauza tulburării nu este cunoscută, unii cercetători cred că apare la copiii vulnerabili biologic, sau din cauza unor stiluri parentale care accentuează laturile speciale ale micuțului sau care îi critică temerile și eșecurile.

Copilul poate ascunde stima de sine scazuta prin dezvoltarea unui sentiment superficial de perfecțiune și de comportament care arată nevoia de admirație constantă. Aşa se ajunge la vanitare, lăudăroşenie sau prețiozitate. La monopolizarea conversaților şi la disprețul față de ceilalți. Când nu primesc admirația pretinsă, narcisiştii pot deveni nerăbdători sau furiosi, sau se vor concentra pe a avea cea mai scumpa mașina, club de înot sau vilă. În acelaşi timp, e posibil să aibă sentimente secrete de nesiguranță, rușine, vulnerabilitate și umilire. Ca să le combată, recurg la furie sau dispreț, incercând să diminueze meritele celorlalți ca să treacă drept superiori.

Mulți experți folosesc criteriile publicate de Asociația Americană de Psihiatrie pentru a diagnostica conditiile mentale al acestui tip de tulburare. Adică un sentiment exagerat de auto-importanță, aşteptarea de a-i fi recunoscute meritele, chiar nejustificate, exagerarea talentelor, fabularea despre succes, putere, strălucire şi frumusețe, convingerea că nu pot fi înțeleşi decât de ființe superioare, nevoia de admirație constantă, dorința de a primi favoruri, profitarea de ceilalți, incapacitatea sau refuzul de a recunoaşte nevoile lor, invidia şi aroganța.

Adesea, persoanele sunt inițial atrase de cei cu tulburare de personalitate narcisistă. Aceste persoane pot fi la început magnetizante şi e posibil să te simți atras de încrederea, asertivitatea şi entuziasmul cu care pare că te înconjoară o persoană cu tulburare de personalitate narcisistă. Cu toate acestea, când începi să cunoşti persoana în profunzime, poți începe să disprețuieşti aceleaşi trăsături care te-au atras iniţial. Tulburarea narcisică este mult mai frecventă decât se crede şi asta pentru că cei mai mulți dintre cei care suferă de narcisism se ascund în public şi se arată doar acasă, în cuplu şi în sânul familiei, conchide hipnoterapeutul Eugen Popa, preşedintele Asociației Române de Hipnoză.

Este foarte puțin probabil ca narcisistul să caute tratament. O va face doar dacă va dezvolta simptome de depresie, iar acestea vor apărea din cauza criticilor sau a refuzurilor. Nu se stie ce cauzeaza tulburare de personalitate narcisica. Vestea bună este că nu este imposibil de tratat.

Sursa: realitatea adevarulLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *